pomóżcie
Ania7211: 1.Z cyfr:0,7,8,9 Julka tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym
cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Julka utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów może jeszcze
utworzyć? 2.Trzy kobiety jadą windą pięciopiętrowego budynku. Każda z nich chce wysiąść na
innym piętrze. Na ile sposobów mogą dokonać? 3. Rzucamy cztery razy kostką do gry. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że za każdym razem wypadnie ta sama liczba oczek? 4. Spośród liczb
1,2,3...60 wybieramy losowo jedną. Wykaż, że prawdopodobieństwo wyboru liczby podzielnej przez
2 lub 3 jest większe od 712
6 cze 14:36
Lucyna: ad 1
ponieważ kody są 3−cyfrowe i mogą się liczby powtarzać to na każdym miejscu kodu możemy wstawić
1 z 4 liczb czyli na pierwszym miejscu 4 na drugim 4 i na trzecim 4 co nam daje łączną liczbę
kodów : 43 = 64 kody
6 cze 14:46
Lucyna: ad 2
pierwsza kobieta może wysiąść z windy na 5 sposobów, druga już tylko na 4, bo nie może wysiąść
tam gdzie wysiadła ta poprzednia, i 3 kobieta może wysiąć na 3 sposoby, bo nie może wysiąść
tam gdzie wysiadły dwie poprzednie czyli mamy 5*4*3
ponieważ kobiety są rozróżnialne to powinniśmy jeszcze przemnożyć przez 3!
czyli ostatecznie 3! * 5*4*3 = 360 sposobów.
Ale nie jestem pewna tego zadania, więc może nich je ktoś inny zrobi.
6 cze 14:54
Lucyna: ad 3
Ω = 6
4
A = {(1,1,1,1), (2,2,2,2),...,(6,6,6,6)}
|A| = 6
6 cze 14:56
Lucyna: ad 4
w tych liczbach od 1 do 60 liczby podzielne przez 2 lub przez 3 to:
2,3,4,6,8,9,10,12,14,15,16,18,20,21,22,24,26,27,28,30,32,33,34,36,38,39,40,
42,44,45,46,48,50,51,52,54,56,57,58,60
|A| = 40
| | 40 | | 2 | | 8 | | 7 | |
P(wylosowania liczby podzielnej przez 2 lub 3) = |
| = |
| = |
| > |
| |
| | 60 | | 3 | | 12 | | 12 | |
6 cze 15:01