matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamości trygonometryczne
Wojciech:
Jak to rozwiązać? Dawno się z tym nie bawiłem i mam problemy małe... sinα+sinα*tg
2
α=tgα/cosα
7 cze 23:10
Godzio:
tgα
sinα + sinα * tg
2
α =
cosα
sin
2
α
sinαcos
2
α + sin
3
α
L = sinα + sinα *
=
=
cos
2
α
cos
2
α
sinα(cos
2
α + sin
2
α
sinα
tgα
=
=
= P
cos
2
α
cos
2
α
cosα
7 cze 23:17