Mam pytanie czy 2 do potęgi (-1) to = 1/2
kdafb: Mam pytanie czy
2 do potęgi (−1) to = 1/2
(25/144) i to za nawiasem do potęgi 1/2 to = 12/5
(1/2) do potęgi 0 to= 1/2 czy 0
Z góry dziękuję za pomoc .
5 cze 17:43
Kejt:
a
0=1
| | 25 | | 25 | | 5 | |
( |
| )12=√ |
| = |
| |
| | 144 | | 144 | | 12 | |
| 12 | | 1 | |
| byłoby wtedy, gdyby było to do potęgi − |
| |
| 5 | | 2 | |
5 cze 17:46
dziara: podstaw do tego wzoru
5 cze 17:48
kdafb: Czyli
(1/2) do potęgi 0 =1 ?
dziękuję Ci bardzo.
5 cze 17:51
Kejt: tak, każda liczba do potęgi zero to jeden
5 cze 17:52
kdafb: Dziękuję Wam.
5 cze 17:53
lolek: 2(−1+1)2−3
12 gru 19:08
Panel: Ile to 1 1/2 do potęgi 2
8 lut 13:32
8 lut 14:05