Matematyka
Klaudia.: 1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 4 cm, a krawędź boczna jest
nachylona do podstawy pod kątem 30(stopni). oblicz objętość tego ostrosłupa.
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trojkątnego jest nachylona do podstawy pod kątem
30(stopni), a krawedź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trojkątnego jest równa 1 cm, a ściana boczna jest nachylona
pod podstawy po kątem 45(stopni). oblicz pole powierzchni tego ostrosłupa.
1 cze 19:18
Eta:

1/
V=
13P
p*H
| | a2√3 | |
Pp= 6* |
| =.............
|
| | 4 | |
podstaw dane i dokończ
1 cze 20:01
Eta:
| | a√3 | | 2 | | 6√3 | |
IOBI= 23hΔrównobocz, = 23* |
| = |
| * |
| =2√3
|
| | 2 | | 3 | | 2 | |
to: 3H=6 =>
H=2
| | a2√3 | | 36√3 | |
Pp= |
| = |
| = 9√3
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
V= |
| *Pp*H=.......... dokończ |
| | 3 | |
1 cze 21:59
Eta:

ΔOEW jest połówką kwadratu o boku 1
to: h
b=
√2 ( dł. przekatnej kwadratu o boku 1)
| | a√3 | |
IOEI= 13hΔrównobocznego= 13* |
|
|
| | 2 | |
| | 6 | | 6√3 | |
a√3= 6 => a= |
| = |
| = 2√3
|
| | √3 | | 3 | |
hb=√2, a= 2√3
| | a2√3 | |
Pc=Pp + 3*P(ΔBCW) = |
| +3*12*a*hb=......... podstaw dane i dokończ |
| | 4 | |
1 cze 22:16
Eta:
I co
Klaudia
3 zadania rozwiązałam ......... a Ty nawet "dziękuję" nie napiszesz
1 cze 22:20
Klaudia.: Dziękuje
7 cze 17:39