Ciąg geometryczny.
Michał: 1.Wykaż że liczby pierwiastek z 5 , −2 , 0,5 , pierwiastek z 5 +2 /4 tworzą w podanej
kolejności ciąg geometryczny.
2. Suma 3 liczb tworzy ciąg arytmetyczny równa 15 . Jeśli do tych licz dodamy odpowiednio
1,4,19 to otrzymamy sumy tworzące ciąg . geometryczny . Wyznacz wyrazy tego ciągu
Z góry dzieki za pomoc
Eta:
2) a−1+a
1+r+a
1+2r= 15
3a
1+3r= 15
a
1+r= 5 = a
2
a
1= 5−r a
2= 5 a
3= 5+r
ciąg geom. : 5−r+1 , 5+4 , 5+r+19
6−r, 9, 24+r −−− tworzą ciag geom.
to: ( 6−r)(24+r)= 9
2= 81
rozwiazując to równanie otrzymasz
r= 3 v r= −21
dla r=3 mamy :
2, 5, 8 −−− c. arytm
lub dla r= −21 :
26, 5, −16 −−−c. arytm
dla r= 3 mamy : 2+1, 5+4, 8+19 =>
3,9,27 −−−c. geom
q= 3
lub dla r= −21 : 26+1, 5+4, −16+19 =>
27, 9, 3 −−−c. geom
q= 13
zad. 1) napisz porządnie , bo nie mogę go rozszyfrować