Geometria - trójkąty
Arsen258: 7.Dany jest trójkąt o bokach długości 4, 6 i kącie między nimi 120st.. Oblicz długość promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie:
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Siedzę nad tym już prawię godzinę i do żadnych konkretnych
wniosków nie doszedłem. Próbowałem coś ze wzorem na pole wycinka kołowego ale niezbyt wychodzi
7 cze 18:08
Eta:

podpowiem ... i zrobisz w pięć minut

wyznacz długość trzeciego boku ze wzoru cosinusów
c
2= 4
2+6
2−2*4*6*cos120
o , cos120
o= c0s( 90
o+30
o)= − sin 30
o= −
12
po wyznaczeniu "c"
ze wzoru sinusów:
| | c | |
|
| = 2R , gdzie R −− dł. promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
|
| | sin120o | |
sin 120
o= cos 30
o =.........
powodzenia
7 cze 18:20
Arsen258: Dzięki wielkie. Faktycznie nie było takie trudne. Jakoś nie pomyślałem o zastosowaniu tu
twierdzenia sinusów i cosinusów
7 cze 19:15
Arsen258: | | 19 | |
hmm, tutaj miało wyjść 4√ |
| |
| | 3 | |
7 cze 19:38