logarytmy
Donia: Z podanego wzoru wyznacz x:M=m+2logx/y. Czy ktos potrafi to zrobic?Prosze o pomoc..
7 cze 12:20
b.: zapis nie jest do konca jasny, czy tam jest log(x/y) ?
jesli tak, to wystarczy skorzystac ze wzoru
log(x/y) = log x − log y
i potem ew. z definicji log:
log x = a <=> 10a = x
(a jesli jest (logx)/y, to jest nawet prosciej)
7 cze 14:08
Andrew: prawidlowy zapis jest taki : M=m+2logx/y(xnad ulamkiem i y pod ulamkiem) dziekuje za
instrukcje ale i tak nie potrafie tego zrobic...
8 cze 09:36
b.: podalem Ci wzory, wiec juz wiele do zrobienia nie zostalo, zacznij przynajmniej (tj. zastosuj
wzor na log(x/y) i wylicz logx)
8 cze 11:51