...
MICHAŁ!: Pomóżcie! ; /
Wieża ma wysokość 34m. W jakiej odległości od podstawy wieży zmierzono kąt wzniesienia tej
wieży, jeśli jego miara była równa 26stopni?
BŁAGAM! ; /
7 cze 21:08
Tomek.Noah:

zastosuj odpowiednia wlasnosc tryg. to nei jest trudne...
7 cze 21:09
mila: napisz czemu jest równy tg
7 cze 21:11
7 cze 21:12
zuza: a dla ilu stopni mam wziąć tg?
7 cze 21:41
mila: Z rysunku tg26=34/x z tablic odczytujemy ze tg 26=0,4877
podstawiamy 0.4877=34/x
czyli 0,4877*x=34
x=34/0,4877
wylicz
7 cze 21:47
Damian: czemu tg? nie lepiej ctg? o.O
29 maj 20:54