Zadanie z bryłami obrotowymi
Renia: Koło, kwadrat i trójkąt równoboczny mają takie same obwody równe 1m. Oblicz objętość brył
powstałych z obrotu:
a) koła dokoła średnicy o 180 stopni
b) kwadratu dokoła jednego boku o 360 stopni.
c) trójkąta równobocznego dokoła jego wysokości o 180 stopni
7 cze 21:55
mila: Wytnij z papieru małe gigury i obróć napisz co wyszło
7 cze 22:18
Lucyna: a) policz objętość kuli, bo właśnie to powstanie skoro ma obwód 1m to najpierw wylicz ile ma r
b) otrzymasz walec o promieniu podstawy r=a i h =a, gdzie a to bok kwadratu i też wyliczysz go
z obwodu
c) obrót trójkąta da Ci stożek o wysokości takiej jak wysokość trójkąta równobocznego i
| | 1 | | √3 | |
promieniu podstawy r = |
| a i h = a |
| , oczywiście a wyznaczysz z obwodu. 3a = 1m |
| | 2 | | 2 | |
7 cze 22:27