Fizyka
Kasia: Atmosfera Marsa składa się głównie z dwutlenku węgla. Przy powierzchni planety ciśnienie
atmosferyczne jest równe 0,007 atm. Oblicz gęstość gazu, gdy temperatura przy powierzchni
wynosi −73
oC.
| | kg | |
masa molowa CO2 = 44 |
| |
| | kmol | |
| | J | |
stała gazowa = 8,3 * 103 |
| |
| | kmol * K | |
| | m | | m | |
d = |
| ; n = |
| ; pv = nRT |
| | v | | M | |
8 cze 14:29
robinka: p=0,007*101325= .........
T=−73+273=200 K
dalej
podstaw i oblicz
8 cze 14:43
Kasia: Wielkie dzięki
8 cze 14:44
Kasia: Mam tylko pytanie. Skąd ta wartość p = 0,007 * 101325 = .........
8 cze 14:50
robinka: atm czyli atmosfera fizyczna z definicji wynosi 1013.25 hPa. =101325 Pa
8 cze 15:01