zbadaj zbieżność szeregu
armagedon: zbadaj zbieżność szeregu ( zacznę od jednego ale mam jeszcze w zanadrzu kilka

)
6 cze 15:12
Lucyna: cóż jakie wartości przyjmuje cosx? hmm ale to jest suma od −∞ do +∞ czy po n∊N bo to jest
istotne.
przyjmuje wartości z przedziału (dla n∊R) [−1,1] a teraz jakie wartości przyjmuje siny dla
y∊[−1,1]
ponieważ jest to funkcja nieparzysta to będziemy dodawać do siebie wartości sin(−1) +...+
| | 1 | | 1 | |
sin(− |
| ) +...+ sin0+...+sin( |
| )+...+sin1 i to nam się uprości wszystko bo sin(−1) = |
| | 2 | | 2 | |
−sin1
zatem ta suma jest równa 0
6 cze 15:22
armagedon: to jest suma od n=1 do
∞
nie rozumiem dlaczego sie uprości
6 cze 15:42
Jack: nie uprosci się tak.
6 cze 15:44
armagedon: | | 1 | |
juz rozumiem  ale tu nie ma żadnej zależności od tego że to jest cos |
| |
| | n | |
6 cze 15:44
armagedon: nie

wiec jak?
6 cze 15:45
Lucyna: nie ma, bo jak n jest rzeczywiste to i tak mamy do czynienia z całym przekrojem wartości
6 cze 15:48
Lucyna: no to Jack poprawi
6 cze 15:49
armagedon: no to Jack prosze popraw
6 cze 15:50
Jack: no to może tak:
limn→∞ sin (cos (1n)) = sin (cos (limn→∞1n)=sin (cos 0)=sin 1 ≠0.
Stąd szereg jest rozbieżny, bo nie spełnia warunku koniecznego.
Jakoś tak bym zrobił...
6 cze 16:01
armagedon: i tyle wystarczy? dzieki

6 cze 16:03
Jack:
jesli granica jest faktycznie ≠0, to wystarczy
6 cze 16:04
armagedon: | | 1 | | 1 | |
a nie powinno być coś takiego ze cos |
| to (1−2sin2 |
| ) i wtedy |
| | n | | 2n | |
sin(1−2sin
12n) ?
6 cze 16:08
armagedon: bo zastanawia mnie czy mozna rozdzielić funkcje i kąt , tzn czy mozna tak tą granice tam dać w
srodek
6 cze 16:11
Jack: można bo sinx i cosx są ciągłe, Wydaje mi się że trzeba dodatkowo komplikować zapisu.
6 cze 16:20
Jack: o rety... zjadłem "nie"...
6 cze 16:56
armagedon: domyśliłam sie
6 cze 17:53