pochodna dwóch zmiennych [sprawdzenie]
jarulek: f(x,y)=x2y3(6−x−y)
i tak y3 wyciagam sobie jako stala i korzystam ze wzoru na iloczyn funkcji i otrzymuje
δfδx=y3[2x(6−x−y)−x2]=y3[12x−2x2−2xy−x2]
a jesli wezme i wyciagne y3 a dwie funkcje wymnoze i wtedy zrobie pochodna kazdego wyrazenia
to otrzmuje
δfδx=y3[12x−2x2−2xy]
A wiec gdzies robie źle bo dwa wyniki minimalnie sie roznia, prosze o podpowiedź gdzie
6 cze 17:49
AS:
f(x,y) = 6x2y3 − x3y3 − x2y4
f'(x,y)[x] = 12xy3 − 3x2y3− 2xy4
f'(x,y)[y] = 18x2y2−3x3y2−4x2y3
6 cze 19:02