Wielkości proporcjonalne
AngeluŚ: Aby otrzymać 5kg mąki,potrzeba 7 kg pszenicy :
a ) jaką ilość mąki otrzymuje się z 280 kg pszenicy

b) Ile potrzeba pszenicy ,by otrzymać 75 kg mąki
7 cze 17:19
violinsky: a)
5 kg mąki = 7 kg pszenicy
x kg mąki = 280 kg pszenicy
7x = 5*280
7x = 1400 /:7
x = 200
Odp. Z 280 kg pszenicy otrzymamy 200 kg mąki.
b)
5 kg mąki = 7 kg pszenicy
75 kg mąki = x kg pszenicy
5x = 7*75
5x = 525 /:5
x = 105
Odp. Aby otrzymać 75kg mąki potrzeba 105 kg pszenicy.
7 cze 18:40
R.W.16l: w dwóch słowach − ułóż proporcje
7 cze 18:42