przebieg zmienności
nadii: Proszę o pomoc
mam takie zadanie
"Zbadaj przebieg zmienności podanej poniżej funkcji "
f(x)= (2*8+3)x
2 − (7
2−1) / (7+2)x
2 − (3*8
2+2)
mam duże problemy już na początku
7 cze 16:30
b.: na poczatek uprosc zapis i powyliczaj np. 2*8+3 = 16+3 = 19 itd.
napisz co Ci wyszlo, najlepiej wpisujac ulamek w ten sposob: U{licznik} {mianownik} (bez
spacji pomiedzy U oraz nawiasami)
7 cze 16:36
7 cze 16:39
nadii: jeśli dobrze mi wyszło, bo później w dziedzinie i miejscu zerowym wychodzą niezłe pierwiastki
7 cze 16:43
b.: ok znacznie lepiej to wyglada

proponuje teraz: znalezc dziedzine (czyli kiedy mianownik ≠ 0?)
a potem policzyc pochodna (o ile wiesz co to jest, ale sadze, ze wiesz); tu masz wzory:
359
(to bedzie pochodna ilorazu f/g...)
7 cze 16:45
b.: no niestety, liczby wychodza nieprzyjemne...
7 cze 16:45
7 cze 16:51
b.: | | √194 | | √194 | |
dziedzina sie prawie zgadza: powinno byc D = R \ { − |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | |
(podobnie np. x
2=4 ma dwa rozwiazania: x=2 lub x=−2, o tym drugim latwo zapomniec)
7 cze 16:53
nadii: no fakt, mialamw głowie a nie zapisałam na kartce. Teraz do pochodnych mam miec x(0) jeszcze,
jak ja to mam obliczyć? bo w zadaniu mam dokładnie
1.dziedzina i sprawdz jej parzystość
2.pkt przeciecia z osiami :
| | −4√57 | |
0x − no to miejsce zerowe to mi wyszło x = − |
| |
| | 19 | |
oy
3.ob granice funkcji na końcach przedziałów określoności dziedziny i zbadac ciagłąsc funkcji
4.asymptoty −pionowa, pozioma i ukosna
5.monotonicznosc i ekstrema
6.przedzial wklęsłości i wypukłości i pkt przegiecia funkcji
7. tabelka
8 i wykres
I mam z tym straszny problem, nawet jak to czytałam.
7 cze 17:00
b.: miejsca zerowe sa dwa: to co podalas i z minusem (analogicznie jak z dziedzina...)
| | √194 | |
3. oblicz granice: no musisz policzyc granice w punkcie |
| oraz w ∞ |
| | 3 | |
| | √194 | | √194 | |
(granic w − |
| oraz w −∞ nie musisz osobno liczyc, beda takie same jak w |
| |
| | 3 | | 3 | |
oraz w
∞, bo funkcja jest parzysta − sprawdzilas to?)
dla policzenia granicy w nieskonczonosci warto podzielic licznik i mianownik przez x
2 (czyli x
w najwyzszej potedze, jaka wystepuje w mianowniku)
ciaglosc jest ,,za darmo'': f jest ilorazem wielomianow, wiec jest ciagla
itd.
to sie wydaje przerazajace, bo jest tego strasznie duzo do zrobienia, ale zaden punkt nie jest
jakos szczegolnie trudny...
7 cze 17:07
b.: ,,Teraz do pochodnych mam miec x(0) jeszcze, jak ja to mam obliczyć''
nie wiem o co Ci chodzi...
pochodna liczysz ze wzoru na pochodna ilorazu, a potem na pochodna wielomianu...
7 cze 17:07
b.: ok wylogowuje sie

dalej, jesli bedzie trzeba, na pewno pomoze Ci ktos inny

powodzenia
7 cze 17:09
nadii: tak funkcja jest parzysta
7 cze 17:09
nadii: pomoże ktoś dalej?
7 cze 17:57
Jack: tak, jest parzysta.
7 cze 18:41
b.: oblicz granice, oblicz pochodna
7 cze 20:05
nadii: mam
8 cze 00:33