Ciągi arytmetyczne
hathor: Współczynniki a, b, c równania ax2 + bx + c = 0 tworzą ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi
24. Jednym z rozwiązań tego równania jest −1/5. Znajdź drugie rozwiązanie.
7 cze 00:33
Lucyna: a, a+r, a+2r
S
3 = 24 ⇒ b = 8
| | 1 | |
wiemy że − |
| jest pierwiastkiem
|
| | 5 | |
a+r = 8 ⇒ r = 8 − a
| 1 | | 8 | |
| a − |
| + a +2(8−a) = 0
|
| 25 | | 5 | |
| | 24 | | 25 | |
− |
| a = − 725 / * − |
|
|
| | 25 | | 24 | |
a = 15
b= 8
c= 1
mamy zatem równanie kwadratowe 15x
2 + 8x +1 = 0
Δ = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
| | 1 | |
x1 = − |
| ← drugie rozwiązanie
|
| | 3 | |
7 cze 00:59
hathor: jeszcze raz barrrdzo dziękuję

teraz przynajmniej wiem o co w tym chodzi.
7 cze 01:01
ramos: Mam pytanie, dlaczego z S
3=24 wiemy że b=8?
3 mar 19:58
TYSZCZ: 3a+3r=24
a=8−r
b=8
c=8+r
25 mar 23:36