wzajemne polozenie prostej i okregu.
melania.: napisz rownania stycznych do okregu o i przechodzacych przez punkt A, jesli:
o: x2 + y2 − 6x − 4y +3 =0
A(−4,3)
6 cze 15:00
Godzio:
x
2 − 6x + 9 − 9 + y
2 − 4y + 4 − 4 + 3 = 0
(x−3)
2 + (y−2)
2 = 10 S(3,2) r =
√10 A(−4,3)
y = ax + b
3 = −4a + b
b = 3 + 4a
y = ax + 3 + 4a
−ax + y − 3 − 4a = 0
zał. d = r
| | |−3a + 2 − 3 − 4a| | |
d = |
| = √10 |
| | √a2 + 1 | |
|−7a − 1| =
√10 *
√a2+1 /
2
49a
2 + 14a + 1 = 10 * (a
2 + 1)
49a
2 + 14a + 1 = 10a
2 + 10
39a
2 + 14a − 9 = 0
Δ = 1600
√Δ = 40
| | −14 − 40 | | 9 | |
a2 = |
| = − |
| |
| | 78 | | 13 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
a = |
| => b = 3 + |
| = 4 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 9 | | 36 | | 3 | |
a = − |
| => b = 3 − |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | | 3 | |
Odp: y = |
| x + 4 |
| lub y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 13 | | 13 | |
6 cze 15:32
armagedon: obliczasz środek okręgu s(3,2) oraz promien r=
√10 bo (x−3)
2+(y−2)
2 +3−9−4=0
potem prosta przechodzace przez punkt A 3=−4a+b, wiec mamy b=3+4a
otzymujemy y=ax+3+4a
masz y i podstawiasz do rownania okregu:
x
2 +(ax+3+4a)
2 −6x −4(ax+3+4a)+3=0
x
2 + a
2x
2 +9+16a
2 +6ax +8a +8a
2x −6x −4ax −12 −16a +3=0 moglam sie pomylic

x
2 +x
2a
2 +2xa + 8xa
2 −6x +16a
2 −6a=0
x
2(1+a
2) +2x(a+4a
2−3) +16a
2−6a=0
obliczamy Δ.
po wyznaczeniu a podstawiasz do wzoru na b i masz a i b , i pozniej do y=ax+b i masz rownania
prostych
6 cze 15:39
Godzio: tylko trzeba dodać że Δ = 0
6 cze 15:40
armagedon: tak

ponieważ rownanie ma miec dokladnie jedno rozwiązanie, i 1+a
2>0 więc Δ=0
6 cze 15:49
mila: Po ustaleniu,ze okrąg ma środek w punkcie(3,2) wykorzystałabym wzory
na prostą przechodzaca przez dwa punkty 1 to środek okręgu drugi to punkt
A(−4.3)
y−y1=(y2−y1) *(x−x1)/(x2−x1)
y−2=(3−2)*(x−3)/(−4−3)
y−2=(x−3)/−7
y=−1X/7+2 i3/7 prosta styczna jest prostopadła do tej prostej czyli m=−1/−1/7=7
drugi wzór na prostą przechodzacą przez punkt A gdy dane jest m
y−y0=m*(x−x0)
y=7*(x−(−4))+3
y=7x+28+3
y=7x+31
robiłam rys. i zgadza sie
6 cze 16:07