Indukcja matematyczna
basiulek: Wykaż ,że dla kążdej liczby naturalnej n 22n − 1 jest podzielna przez 4
5 cze 18:42
morfepl: ale nie jest...
5 cze 18:45
Jack: (2n−1)(2n+1) − "nieparzysta" razy "nieparzysta" nigdy nie bedzie podzielna prezz 4.
Sprawdz polecenie...
5 cze 18:47
Amaz:
może chodzi o podzielność przez 3, bo ta liczba jest podzielna przez 3
5 cze 19:04
Amaz: chociaż nie, wycofuję się
5 cze 19:05
Jack: podzielnosc przez 3 chyba wychodzi

Moze trafiles. Zobacz:
1. n=1 oczywiscie jest ok.
2. 2
2k−1 =3m , m∊N
3. teza: 2
2(k+1)−1.
2
2k+2−1=4*2
2k−1=4(2
2k−1)+3=4*3m+3=3(4m+1) − zatem jest podzielna przez 3.
5 cze 19:17
Amaz:
No strzał w "trójeczkę"
5 cze 19:18
basiulek: Miałeś rację zamias 2 jest 5
czyli 52n − 1 jest podzielna przez 4
5 cze 19:20
Amaz:
gogo Jack! Robota przed Tobą
5 cze 19:22
Jack: hehe

MYślę że
basiulek wie już jak to robić...

Prawda?
5 cze 19:24
basiulek: Jasne JACK

! Dziekin za pomoc . KOcham Was, co za cudowne forum
5 cze 19:25
Jack:
5 cze 19:28
basiulek: Sprawdź JACK czy dobrze?
1. n=1 oczywiscie jest ok.
2. 52n−1 =4m , m∊N
3. teza: 52(k+1)−1.
52(k+1)−1= 52k+2 − 1 = 52k*25 − 1 = 25( 52k − 1 ) +24= 25* 4m + 24= 4( 25m+6)
− zatem jest podzielna przez 4
5 cze 19:47
Jack: 1. trzeba by dla przyzwoitości rozpisać

Pozostałe bdb.
5 cze 19:50