Mógłby ktoś sprawdzić zadanko , bardzo proszę, już naprawdę nie wiem co jest źle
kdafb: Mógłby ktoś sprawdzić zadanko , bardzo proszę, już naprawdę nie wiem co jest źle
{ [ (4,48) do potęgi 1/2 + (2 do potęgi 1/2) i za nawiasem do potęgi(−2) ] : 2 do potęgi (−1
) − (25/144)do potęgi (−1/2) } : (56 do potęgi 1/4 ) i za nawiasem do potęgi (−1/2) + (1/2)
do potęgi 0=
{ [2,2 + 0,5] * 1/2( odwróciłem ułamek żeby zamiast dzielić pomnożyć) − 12/5 : (56 do potęgi
1/4 ) i za nawiasem do potęgi (−1/2) + 1=
2,7 * 2 − 12/5 * (56 do potęgi 1/4 ) i za nawiasem do potęgi (−1/2) + 1=
5,4 − 12/5 * (56 do potęgi 1/4 ) i za nawiasem do potęgi (−1/2) + 1=
3 * (56 do potęgi 1/4 ) i za nawiasem do potęgi (−1/2) + 1=i tu jest problem ponieważ powinno
wyjść 23,5, a ja nie maj już pomysłu jak obliczyć to (56 do potęgi 1/4 ) i za nawiasem do
potęgi (−1/2) żeby móc to jakoś obliczyć w całości.Bardzo proszę o pomoc, będę ogromnie
wdzięczny za sprawdzenie i każdą wskazówkę .
5 cze 18:12
Kejt: na początek, mógłbyś to zapisać liczbami nie słownie? tam po lewej masz takie coś.. "kliknij po
więcej przykładów".
5 cze 18:15
Eta:
Napisz to porządnie
5 cze 18:21
kdafb: Dobrze już przepisuję , chwilkę to potrwa
5 cze 18:22
Kejt: poczekamy, nie bój nic
5 cze 18:23
kdafb: A więc to chyba będzie tak : coś może być źle bo niezła ze mnie pierdoła w pisaniu tymi
skrótami ,
{ [ (4,48)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 + (2<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12)−2 ] : 2−1 − (25144)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−12 } : (5614)−1{2} +
(12)0
5 cze 18:36
kdafb: ups , chyba coś nie wyszło...
5 cze 18:37
kdafb: Możecie się w tyn połapać czy nie bardzo , jeśli nie to spróbuje jeszcze raz?
5 cze 18:38
Kejt: niezbyt.. ech, próbuj i sprawdź na podglądzie..
5 cze 18:40
kdafb: ok, do 3 razy sztuka
5 cze 18:41
kdafb: { [ (4,84)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12 + 21 2−2 ] : 2−1 − (25144<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−12 : (5614)−1{2} +
(12)0
5 cze 18:48
kdafb: nie, nie wiem czemu to nie wychodzi ,wszystko robię tak jak w instrukcji i sprawdzałem 2 razy i
nic...
5 cze 18:50
kdafb: I co dasz radę się doczytać?
5 cze 18:57
morfepl: zeskanuj zdanie i podaj link tak będzie najłatwiej
5 cze 18:59
kdafb: No niestety nie posiadam skanera.
5 cze 19:02
kdafb: { [ (4,84) 12 + 2<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12−2 ] : 2−1 − (25144<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−12 : (56144)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−12 +
(12)0
5 cze 19:09
kdafb: A mógłbyś spróbować zapisać to sobie z tego słownego opisu to naprawdę nie jest długi przykład
, bardzooo proszę...
5 cze 19:11
morfepl: nie daje rady z tym, przykro mi
5 cze 19:20
kdafb: Ale z czym dokładniej?
5 cze 19:21
Kejt: hmm..spróbuję..
5 cze 19:22
kdafb: bardzooo proszę...
5 cze 19:23
Kejt: ej. a aparat posiadasz? ;>
5 cze 19:23
kdafb: też o tym myślałem , ale odpada , aparat tak , ale kabel do zrzucenia ..., i tu pojawia się
problem jest ale nie wiadomo gdzie.
5 cze 19:25
kdafb: ale ... będę szukać dalej
5 cze 19:25
kdafb: A nie możesz się w tym kompletnie połapać, czy w jakiejś części
5 cze 19:28
Kejt: w sumie.. jest kilka niezrozumiałych zapisów..
5 cze 19:28
kdafb: to może ja mogę Ci to jakoś słownie wyjaśnić?
5 cze 19:29
Kejt: chyba niezbyt.. ciężko i mi i Tobie by było..
5 cze 19:32
Lucyna: czy to jest tak:
| | 25 | |
{[(4,48)0,5 + (20,5)−2] : 2−1 − ( |
| )−0,5 } : (560,25)−0,5 + |
| | 144 | |
5 cze 19:32
morfepl: zawsze zostaje jeszcze namalowanie tego w paintcie
5 cze 19:32
kdafb: Tak , ja nie mam pojęcia jak to zrobiłaś ale tak wszystko się zgadza , ja próbowałem zapisywać
te potęgi w ułamkach zwykłych , ale w dziesiętnych też się wszystko zgadza, dziękuję ,
dziękuję , dziękuje Ci Lucynkooo
5 cze 19:36
Amaz:
XD miazga
5 cze 19:36
kdafb: no tak rzeczywiście zapomniałem o paintcie
5 cze 19:36
Lucyna: ależ nie ma za co

ale i tam mam złą wiadomość, ponieważ z tego też nie wychodzi 23,5 może
jakiś błąd w druku?
5 cze 19:37
Kejt: ach.. taki bajer ;> teraz to co innego.
5 cze 19:37
kdafb: a ile Ci wyszło?
5 cze 19:38
kdafb: Zacznijmy od tego że dokładne polecenie brzmi oblicz jakim procentem liczby a jest liczba b
liczba a = 5 tego jestem pewny , a liczba b ... i ty jest właśnie problem , ale w wynikach
jest że ma być 470%
5 cze 19:40
Lucyna: a to jest 5,68598677
5 cze 19:41
kdafb: A ty Kejt masz jakiś pomysł?
5 cze 19:46
Kejt: Kejt się zagrzebała w obliczeniach, chwila
5 cze 19:47
Lucyna: kdafb a jesteś pewien, że tam są dokładnie takie liczby? może jednak są tam jakieś inne, że np
daje się wyliczyć te pierwiastki, bo to nie jest normalne, żeby w tego typu zadaniu nie dało
się wszystko ładnie zwinąć.
5 cze 19:50
kdafb: lucynka masz racje tam jest 4,84 jak to liczyłem to wychodziła ztego 2,2 przepraszam pomyłka
5 cze 19:56
Kejt: no. od razu lepiej.
5 cze 19:57
kdafb: Kejttttttt wracaj , tam w tym przykładzie jest błąd, przepraszam za pomyłkę już mi się w oczach
przewraca , pewnie przez to Wam źle wychodziło , nie dość że skrótami nie umiem napisać to
nawet z książki źle przepisze, pierdoła jestem ... , wiem
5 cze 19:58
Kejt: no wiem. zamiast 4,48 to 4,84, tak? czy jeszcze coś?
5 cze 19:59
kdafb: tak , tak to już wszystko
5 cze 20:00
Lucyna: no wiele to nie zmienia, bo dalej to nie jest ten wynik który miał wyjść
5 cze 20:01
Kejt: hm.. jeszcze coś z tym 56 może..
5 cze 20:04
kdafb: nie , nie 56 do potęgi 1/4 i po nawiasie jeszcze do potęgi 1/2
5 cze 20:06
kdafb: z pierwszej części w tym nawiasie { } mi wychodziło 3 i potem jest mnożenie i tu jest to całe
56 i jego nieszczęsne potęgi no i + 1
Właśnie z tym 56 mam największy problem, i wychodziło mi że aby wynik się zgodził działanie z
tego 56 musiałoby być 7,5 ... nie osiągalne.
5 cze 20:08
5 cze 20:08
kdafb: − 1/2
5 cze 20:09
kdafb: przepraszam
5 cze 20:09
Lucyna: osiągalne

konkretnie 56
x = 7,5 ⇔ x = log
567,5
5 cze 20:09
kdafb: logarytm? , ja jeszcze tego nie miałem
5 cze 20:10
kdafb: nawet nie bardzo wiem lucynko co ty napisałaś, naprawdę
5 cze 20:10
kdafb: jak to obliczyłaś?
5 cze 20:11
Lucyna: no w każdym razie dobrze Ci wychodzi, jeśli zadanie jest takiej treści jaką uzgodniliśmy, to
nam nie wychodzi inaczej i niestety bardziej nie możemy pomóc. A w każdym razie ja nie mogę
pomóc... Muszę spływać na ogród, bo później komary mnie zjedzą. Życzę powodzenia
5 cze 20:13
Lucyna: to jest podstawowy wzór z logarytmów:
logab = c ⇔ ac = b
jak widzisz my mamy prawą stronę tego równania, to kwestia wpisania odpowiednich liczb w
odpowiednie miejsca we wzorze po lewej stronie
5 cze 20:14
kdafb: dziękuję ci bardzo za pomoc
5 cze 20:16
kdafb: Kejt , a ty jak tam wyszło ci coś ?
5 cze 20:16
Lucyna: cóż, proszę

chociaż prawda jest taka, że przecież nie udało mi się Tobie pomóc

ale to
nieistotny detal, w końcu wszyscy próbowali

jeszcze raz miłego
5 cze 20:17
Kejt: ta.. 3* 568 +1 chyba nie da 23,5.. coś nieprzytomna jestem ych..
5 cze 20:18
kdafb: Ok i tak bardzo, bardzo, dziękuję Wam wszystkim za pomoc .
5 cze 21:04