Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y spełniających równanie
Mathilde: x2−y2=1
x−y=xy
x+y=xy
6 cze 17:58
Eta:
x
2−y
2=1
(x−y)(x+y)=1
x−y=1 x−y= −1
i lub i
x+y= 1 x+y= −1
−−−−−−−−− −−−−−−−−−−
rozwiąż te układy równań .........
6 cze 20:16
Mathilde: Eta − zaryzykuję stwierdzeniem, że Cię kocham...?
Uratowałaś mnie przed moją fanatyczną matematyczką.
6 cze 20:22
Mathilde: Ale zaraz, bo mam jeszcze jeden problem. (Och, ja tępa...)
te równania są oddzielnie:
1)x−y=xy
2)x+y=xy
6 cze 20:24
Mathilde: Czekaj, już wiem. Dobra. A te co podałam teraz, mogłabyś rozwiązać ?
6 cze 20:25