Ciąg arytmetyczny.
hathor: Miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny, którego różnica równa się 4o , a miara
największego kąta wynosi 172o . Jaka jest liczba boków wielokąta?
7 cze 01:05
robinka: r=4
an=172
an=a1+(n−1)*r
172=4+(n−1)*4
168=(n−1)*4
42=n−1
n=43
przyjęłam, że a1=4
7 cze 08:14
Godzio:
a to tak chyba sobie uprościć nie można

S
n = (n−2)*180
a
n = a
1 + (n−1) * r
S
n = 180n − 360
172 = a
1 + 4n − 4 => a
1 = 176 − 4n
| | a1 + an | |
180n − 360 = |
| * n |
| | 2 | |
| | 176 − 4n + 172 | |
180n − 360 = |
| * n |
| | 2 | |
180n − 360 = (174 − 2n)*n
180n − 360 = 174n − 2n
2
2n
2 + 6n − 360 = 0
n
2 + 3n − 180 = 0
Δ = 729
√Δ = 27
| | −3 − 27 | |
n2 = |
| = 15 − odrzucamy |
| | 2 | |
7 cze 14:22
robinka: tak masz racje
7 cze 14:24