wykaż, ze
małgosia: Wykaż, że jeżeli f(x) jest dowolnym wielomianem, zaś −a− dowolną liczbą rzeczywistą to
wielomian f(x)−f(a) jest podzielny przez x−a
7 cze 13:52
Godzio:
Dzieląc wyrażenie f(x) − f(a) przez x − a można zapisać:
f(x) − f(a) = G(x)(x−a) + R(x) − założenia wynika że trzeba dojść do wyniku w którym R(x) = 0
Jeżeli to wyrażenie dzieli się przez x − a tzn. że f(a) = 0
f(a) = f(a) − f(a) =G(x)(a−a) + R(a)
0 = G(x) * 0 + R(a)
0 = R(a)
f(a) = 0
R(a) = 0
więc wszystko się zgadza
7 cze 14:10
b.: zob.
120, to w zasadzie rozwiazuje sprawe (chociaz moze chodzi o powtorzenie dowodu tw.
Bezout, to znajdziesz w wiki)
7 cze 14:11
b.:
7 cze 14:11