Funkcja wykładnicza
patrycja: Czy ktoś wie jak naszkicować wykres funkcji wykładniczej f(x)= ax jeśli do wykresu tej
funkcji nalezy punk M. M(2 1/9)
6 cze 13:42
Mateusz: podpowiedz punkt M ma współrzędne (x,y) a funkcja wykładnicza to inaczej y = ax
6 cze 13:43
patrycja: ale jak podstawie te punkty to otrzymam 1/9= a2 a= 1/3 i co dalej
6 cze 13:46
Mateusz: | | 1 | |
Skoro masz juz wyliczone a tzn ze masz wzor funkcji czyli ( |
| )x no to podstaw sobie teraz |
| | 3 | |
pare liczb za x zrob tabelke i narysuj wykres
6 cze 14:14
patrycja: nooo faktycznie

dziękiii
6 cze 14:18
6 cze 14:57
Mateusz: | | 1 | |
nie a ≠− |
| mamy tu do czynienia z funkcją wykłądniczą a nie z typowym rozwiązywaniem |
| | 3 | |
rownania kwadratowego funkcja wykładnicza to funkcja postaci y = a
x gdzie a>0
,a€(0,1) wtedy funkcja jest malejąca lub a€(1,∞) wtedy funkcja jest rosnąca
6 cze 15:57