logarytm
Alicja: równanie logarytmiczne
log(x−5)
2+log(x+6)
2=2
| | −1+ √161 | | −1−√161 | |
Okreslilam dziedzina , koncowy wynik wyszedl mi x= |
| i x= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
w odpowiedzi sa jeszcze oprocz mjej takie liczby jak −5, 4 skad te liczby?
5 cze 16:19
Alicja: ok juz wiem przeciez jak sa potegi to raz rowna sie dodatniej a raz ujemnej
5 cze 16:25
Eta:
ważne założenie! x ≠5 i x ≠ −6
(x−5)2*(x+6)2= 100
to: ( x−5)(x+6)=10 lub (x−5)(x+6)= −10
rozwiąż to równanie i otrzymasz : x= −5 v x= 4
5 cze 20:16