POMOCY, PROSZĘ, BŁAGAM! :((
banan ;D: POMOCY

PROSZĘ

1.
a) Dany jest trójkąt równoboczny o wysokości h. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
oraz promień okręgu na nim opisanego.
b) Dany jest trójkąt równoboczny o boku a. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz
promień okręgu na nim opisanego.
2.
a) Oblicz obwód trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu r=2.
b) Oblicz obwód trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu R=
√15
3. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt, który powstał w wyniku podziału kwadratu o boku 1
jego przekątną.
6 cze 14:49
Kumishima: 1/
1. w − 1/3 h, na − 2/3h
2. h=√a2−1/4a2=√3/4a2=a√3/2, w − a√3/6, na − a√3/3
2/
1. a√3/6=2 |*6 −> ||√3 −> usunąć niewym z mianownika:
a=4√3
3a=12√3
2. a√3/3==√15
a√3=3√15
a=U{3*√5*√3{√3}=3√5
3a=9√5
3/
nie zbyt kojarzę ocb
6 cze 14:56
banan ;D: to już są rozwiązane zadania? bo jakoś nie rozumiem 1...
6 cze 15:02
Lucyna: banan z własności trójkąta równobocznego masz, że promień okręgu opisanego na tym trójkącie
| | 2 | | 1 | |
R = |
| h tak samo z własności okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny masz r= |
| h gdzie |
| | 3 | | 2 | |
h to wysokość trójkąta
6 cze 15:05
Lucyna: | | √3 | |
czyli w podpunkcie b zadania pierwszego wysokość wyrażasz przy pomocy boku h = |
| a
|
| | 2 | |
i podstawiasz w miejsce h
| | 2 | | 2 | √3 | | √3 | |
R = |
| h = |
|
| a = |
| a
|
| | 3 | | 3 | 2 | | 3 | |
i r analogicznie
6 cze 15:07
Lucyna: zadanie 2 jest w drugą stronę masz podane R, r i ze wzorów wyliczasz h, następnie a a obwód to
3a
6 cze 15:08
Kumishima: 1/2 h? a nie 1/3... dobra nie wazne, idę sobie, nrq
6 cze 15:10
Lucyna:

zad 3
mamy zatem okrąg wpisany w trójkąt prostokątny równoramienny. Korzystamy ze wzoru na promień
okręgu wpisanego w trójkąt:
| | 2P | | 2*12*1*1 | | 1 | | 2−√2 | | 2−√2 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | 1+1+√2 | | 2+√2 | | 4−2 | | 2 | |
6 cze 15:14
Lucyna: no jasne, że mam błąd, tam ma być promieć okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny to:
to literówka

sorki
6 cze 15:16
banan ;D: jezu...już się gubię...pomożesz jeszcze te 2 pierwsze zadania? wytłumacz jeszcze raz,
powoli...bo ja nie czaje maty, jestem noga
6 cze 15:19
Lucyna: 1a) trójkąt równoboczny o wysokości h
| | 1 | |
Promień okręgu wpisanego r = |
| h i to już jest odpowiedź a wzór wynika z własności |
| | 3 | |
trójkąta równobocznego w który wpisano okrąg.
1b) ten sam trójkąt ale okrąg jest opisany na nim, korzystamy z własności:
6 cze 15:25
Lucyna:

2a) mamy okrąg wpisany w trójkąt równoboczny, czyli
| | 1 | |
r = |
| h i wiemy, że r =2
|
| | 3 | |
teraz musimy wyliczyć długość boku tego trójkąta, z tw Pitagorasa:
| | a2 | | 3a2 | |
62 + |
| = a2 ⇒ |
| = 36 ⇒ a2 = 48 ⇒ a = 4√3
|
| | 4 | | 4 | |
Obwód trójkąta równobocznego O = 3a = 3*4
√3 = 12
√3
b) spróbuj sam
6 cze 15:31
banan ;D: 3a24
czemu 3a2? nie powinno być 2a2?
6 cze 15:40
Lucyna: | | 1 | |
a ile to jest a2 − |
| a2 ? |
| | 4 | |
6 cze 15:50
banan ;D: a, ok, już źle spojrzałem
6 cze 15:55
banan ;D: b) R=23h
R=√15
√15=23h
dobrze zacząłem?
6 cze 15:57
banan ;D: h=23*√15
h=2√153
i teraz z tw. Pitagorasa?
6 cze 15:58
banan ;D: {2√153}2+12a2=a2
6 cze 16:06