Jeśli Ktoś by mógł to w jakiś atwy ładny i prosty do zrozumienia z góry Dziekuje
Potrzebujący Pomocy:/: zad1. Z pośrud liczb od 1 do 121 wylosowano 2 licby, Oblicz
a) zd. A że w I losowaniu jest liczba parzysta
b) zd. B że w II losowaniu jest parzysta liczba
Oblicz (A∩B)
zad2. Dziecko Miało 5 Klocków {1,2,3,4,5} ułorzyło je obok siebie, liczba dzieli sie przez 5,
oblicz prawdopodobieństwo, że jest podzielna przez 5.
zad3. z Tali kart 52 losujemy 13 oblicz że w śród wybranych kart bedzie
a) 2 asy
b) jeden kolor
zad.4 Ksiązki A i B włorzono miedzy książki wszystkich ksiazek jest w sumie 5.
oblicz prawdopodobieństwo że ksiazki A i B nie bedą obok siebie
2 cze 19:23
;/:
2 cze 20:09
Eta:
Za dużo
błędów ortograficznych ...... i mnie rozpraszają

zad1 losowanie ze zwracaniem? czy bez zwracania? ......
zad4) |Ω|= 5!= 120 ( bo można te książki dowolnie poprzestawiać)
zd. C−− książki A i B nie sąa obok siebie
zdarzenie przeciwne do C
zd. C
' −−−książki A i B są obok siebie
IC
'I= 2!*3!* 3 ( bo AB lub BA −−− 2! sposobów
pozostałe książki na 3!sposobów
i książki AB "związane" mogą przemieścić się na trzech
miejscach
czyli z reguły mnożenia:
IC
'I= 2!*3!*3= 36
| | 36 | |
P(C)= 1 − P(C')= 1− |
| =......... dokończ
|
| | 120 | |
w zad. 3) o jakie kolory chodzi? ( karciane? czy
czerwone lub
czarne ?
2 cze 20:53
Eta:
zad. 2)
|Ω|= 5! = 120 ( dowolnie poprzestawiane klocki)
zd. A −−− liczba 5−ciocyfrowa podzielna przez 5
to musi na ostatnim miejscu być tylko klocek z numerem
5
a cztery pozostałe klocki dowolnie na 4! sposobów
zatem; |A|= 4!*1= 24
| | IAI | |
P(A)= |
| =.......... dokończ
|
| | IΩI | |
2 cze 20:59
Eta:
zad.2) można też tak
na ostatnim miejscu 1 klocek z nr.
5 −−− jeden z pięciu klocków
2 cze 21:21
loku: ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ
7 cze 14:58