1
dziara: tego to nawet nie wiem od czego zaczac polecenie oblicz:
| 9do1/3 * 27do−1/3 * √3 | |
| |
| 3do1/4 * 81do1/3 * 3do7/12 | |
6 cze 12:21
Lucyna: sprowadź wszystko do postacić 3 do jakiejś potęgi np
27
1/3 = (3
3)
1/3 = 3 itd
6 cze 12:23
Lucyna: mnożenie w potęgowaniu o tych samych podstawach a
b * a
c = a
b+c
| | ab | |
dzielenie |
| = a b−c i to wszystko co Ci trzeba w tym zadaniu  |
| | ac | |
6 cze 12:24
dziara: mozesz mi calosc rozwiazac
6 cze 12:25
dziara: ok
6 cze 12:25
dziara: zaczynam to lapac
6 cze 12:26
Kakimoshi: oraz
√x=x
wykładnik potęgi x/stopień pierwiastka czyli np. p10{x
2}=x
2/10=x
[1/5]=
5√x
6 cze 12:27
Kakimoshi: tzn. te √x=x napisałem by uzyskać to co z indeksem górnym, ale chodzilo mi o to:
n√xk=xk/n
6 cze 12:29
dziara: no dobra doszedlem do takiej postaci i co dalej 32/3 * 3−1 * √3
6 cze 12:30
dziara: potem to 3√32 * 13 * √3 noi jak to teraz obliczyc
6 cze 12:33
Lucyna: √3 = 3
1/2
3√32 = 3
2/3
masz to policzyć z wzoró które Ci napisałam mnożenie potęg o tych samych podstawach to
dodawanie wykładników do siebie a dzielenie to odejmowanie.
6 cze 12:35
Godzio:
32/3 + (−1) + 1/2 = 34/6 − 1 + 3/6 = 31/6 = 6√3 o ile się nie pomyliłeś
6 cze 12:35
Lucyna: dobra to doliczyłeś licznik a mianownik?
6 cze 12:36
Kakimoshi: 3√32=3
2/3
√3=3
1/2
| | 1 | |
3√32* |
| *√3=32/3*3−1*31/2=34/6*3−6/6*33/6=34/6 + (−6/6) + |
| | 3 | |
3/6=3
7/6 −6/6=3
1/6=
6√3
6 cze 12:37
dziara: dzieki
6 cze 12:38
dziara: teraz juz wiem o co chodzi
6 cze 12:39
dziara: chyba
6 cze 12:39
Lucyna: policz i podaj wynik, a powiem Ci czy dobrze.
6 cze 12:42
dziara: licz edolna czesc rownania i jak to sie liczy w tym momencie
33/12*3*37/12
6 cze 12:46
dziara: wychodzi mi 310/12
6 cze 12:47
6 cze 12:49
dziara: jesli ktos moze niech napisze calosc krok po kroku
6 cze 12:50
Lucyna: masz 33/12*31*37/12 = 33/12 + 1 + 7/12 = 3...
6 cze 12:50
Godzio:
81
1/3 = 3
4/3 = 3
16/12 
81 = 3
4
6 cze 12:50
dziara: korna no racja
6 cze 12:52
dziara: czyli wynik ma byc 335/12 tak?
6 cze 12:56
Lucyna: | 91/3*27−1/3*31/2 | |
| = |
| 31/4*811/3*37/12 | |
| | (32)1/3*(33)−1/3*31/2 | |
|
| = |
| | 31/4*(34)1/3*37/12 | |
| | 32/3*3−1*31/2 | |
|
| = U{32/3 −1 + 1/2}{31/4 + 4/3 + |
| | 31/4*34/3*37/12 | |
| | 31/6 | | 1 | |
7/12} = |
| = 31/6 − 26/12 = 3−24/12 = 3−2 = |
| |
| | 326/12 | | 9 | |
6 cze 12:58
Godzio:
licznik = 3
1/6
mianownik = 3
3/12 * 3
16/12 * 3
7/12 = 3
10/12 + 16/12 = 3
26/12 =
3
13/6
| 31/6 | | 1 | |
| = 31/6 − 13/6 = 3−12/6 = 3−2 = |
| |
| 313/6 | | 9 | |
6 cze 13:00
dziara: dzieki sliczne
6 cze 13:07