Rozszerzanie wyrażeń wymiernych
kasia:
Proszę o dokładne rozpisanie zadania
6 cze 12:15
Lucyna: cóż podziel 6(x−4) przez 3 a później przez ten iloraz pomnóż mianownik w pierwszym ułamku
teraz drugi podziel (x
2 −4): (x+2) = ... i pomnóż licznik przez to co wyjdzie
6 cze 12:18
Kakimoshi: te "..." to będzie oznaczone u mnie jako y
1. 3y=6(x−4)(x+2)
| | 6(x−4)(x+2) | |
y= |
| =2(x−4)(x+2) |
| | 3 | |
2. 2x(x
2−4)=(x+2)y
| | 2x(x−2)(x+2) | |
y= |
| =2x(x−2) |
| | x+2 | |
6 cze 12:22
kasia: Dzięki, Kakimoshi, już rozumiem
6 cze 12:25
Kakimoshi: Ok
6 cze 12:29