podobieństwo trójkątów
astka: podobieństwo trójkątrów
astka: Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą:
a)4 6 8 cm i 5 7 9 cm
b)40 60 80 cm i 100 150 200cm
c)6 6 8 cm i 70 150 200 cm
d)8 8 10 cm i 6 7,5, 4 cm
sprawdź czy ułamki: 4 5 6 7 i 8 9 są równe
jeżeli są to trójkąty są podobne
jak nie to nie są
ale jak to sprawdzić?
8 cze 14:26
8 cze 14:27
mila: o trójkątach mówimy ,ze sa podobne jeżeli stosunki odpowiednich boków są rółwne.Np masz trójkat
równoramienny o bokach 3cm 3 cm i 4 cm trójkat do niego podobny moze miec boki 1,5cm
1,5cm i2 cm wtedy skala podobienstwa równa jest 1/2/ bo 1,5/3=1/2 i 2/4=1/2 albo może
mieć boki 6cm 6cm i 8cm i wtedy skala podobieństwa =2 bo 6/3=2 i 8/4=2 czyli żeby sprawdzic
czy trójkąty sa podo ne dzielisz boki i musi wyjść taka sama liczba 4/5=0,8 a 6/7=0,86 czyli
nie wychodzi taka sama liczba a więc nie sa podobne
8 cze 15:25