trojkat
kowal: w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa √20cm, a
przeciwprostokątna jest równa 4. oblicz pole trójkąta
6 cze 16:57
mila: podaj wzór Pitagorasa
6 cze 17:08
kowal: c2 = a2 + b2
6 cze 17:15
Lucyna: a + b =
√20 ⇒ a = 2
√5 − b
a
2 + b
2 = 4
2
(2
√5 − b)
2 + b
2 =16
20 −4b
√5 +b
2 + b
2 = 16
2b
2 −4b
√5 +4 = 0 /:2
b
2 − 2b
√5 + 2 = 0
Δ = 20 − 8 = 12
√Δ = 2
√3
| | 4√5+2√3 | |
b1 = |
| = 2√5 + √3 ⇒ a1 = −√3 odpada bo a,b>0
|
| | 2 | |
| | 4√5 − 2√3 | |
b2 = |
| = 2√5 − √3 ⇒ a2 = √3
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Pole = |
| a*b = |
| * √3 * (2√5 − √3) = √15 − |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
O ile nigdzie się nie pomyliłam
6 cze 17:16
Lucyna: ale błąd zawsze znajdzie jakaś życzliwa dusza

więc jest nadzieja, że mnie poprawią
6 cze 17:17
mila: Specjalnie to zrobiłaś,zeby sprawdzić czy nie przepisuje bezmyślnie?
6 cze 17:43
kowal: nie do końca rozumie jak to jest zrobione tzn. gubie sie po 5 linijce
6 cze 17:44
kowal: b2 − 2b√5 + 2 = 0
Δ = ...
6 cze 17:46
kowal: b2 − 2b√5 + 2 = 0
co wynika z tego
6 cze 17:47
mila: Wzór na Δ znasz?
6 cze 17:48
kowal: tak
6 cze 17:48
6 cze 17:49
kowal: ale i tak nie wiem ocb
6 cze 17:55
mila: to nie jest trójką t to delta liczy się ja aby obliczyc pierwiastki.Δ=b2− 4*a*c te literki a i
b ic bierzemy ze wzoru na funkcje kwadratową y=a*x2+(albo−)bx =c kojarzysz?
6 cze 17:57
mila: oj zle nadusiłam przed c− (albo plus)
6 cze 17:58
bronek: dobra dobra już rozkminiam
6 cze 17:59
kowal: bronek nie wytężaj się jeszcze tego nie miałem więc nei będe wiedział o co chodzi
6 cze 18:02
mila: w takim razie podpowiem gdzie jest bład obliczajac b1 i b2 Lucyna podstawiła 4√5 a powinno
być 2√5
6 cze 18:14