matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie symetralnej odcinka
Racrius:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A(−3,1), B(7,6)
7 cze 17:25
Eta:
punkt S jest środkiem odcinka AB prosta p ( symetralna odcinka AB) −−− jest prostopadła do pr. AB i przechodzi przez punkt S zatem:
−3+7
1+6
S(
,
) =>
S( 2; 3, 5)
2
2
wyznaczamy wsp. kierunkowy prostej AB
y
A
−y
B
1
a
AB
=
=
x
A
−x
B
2
to wsp. kier. sym . p
1
a
p
= −
= −2
a
AB
sym. p: y= a
p
( x−x
s
)+y
S
y= −2( x −2)+3,5
y= −2x +7,5
7 cze 17:45
racrius:
Dzięki za pomoc
7 cze 18:59