Funckaj kwadratowa prosze o pomoc !!
Kasia: Pierwiastkiem równania x(x+8)= 10−(x−2) do kwadratu jest liczka:
A) 0 B)−1 C) −3 D) −8
Równanie x2 − 4x + c= 0 nie ma pierawiastków gdy:
A) c = 4 B) c należy od ( − nieskończoności ; 4> C) c należy od <4 ; + nieskończoności)
D) c należy od (4; plus nieskońćzoności)
Zbiorem rozwiązan nierówności 1−x2 <0 jest:
A) ( − nieskonczonosci; −1) B) (1 ; plus nieskoncznosci) C) (1;−1) D) (− nieskonczonosci;
−1) u (1; plus nieskonczonosci)
Liczbą całkowitą spełniająca nierownosc x2< pi x
moze byc:
a) −2 b) −1 c) 0 d) 1
Przedział (−5;3) jest zbiorem rozwiazan nierownosci kwadratowej.
a) (x+5)(x−3) < 0 b) (x−5)(x+3)<0 c) (x−5)(x−3)>0 d) (x+5)(x+3)<0
Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej określonej wzorem f(x)= −2x do kwadratu +20x+5 jest
prosta o równaniu:
a) y=5 b) x=5 c) y= −5 d) x=−5
Nie przyjmuje wartosci ujemnych funkcja f określona wzorem:
a) f(x)= x do kwadratu=4 b) f(x)= −x do kwadratu+4 c) f(x)= −x do kwadratu−4 d) f(x)= x do
kwadratu +4
Liczba punktów wspolnych wykresu funkcji f okreslonej wzorem f(x)= x do kwadratu −4x +4 z
osiami układu współrzędnych jest równa:
a)0 b)1 c)2 d)3
Zbiorem wartości funkcji okreslonej wzorem f(x)= x do kwadratu − 6x +c jest przdział <0; +
\infty ) gdy c jest równe:
a) 0 b) 4 c)6 d)9
Punkty K= (−3;2) i L= (1, 18) należa do wykresu funkcji f(x)= x do kwadratu +bx+c
a) wyznacz współczynnik b i c
b)znajdź punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej y=40
c) podaj równanie prostej będacej osią symetrii wykresu funkcji f
Suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17. Znajdz te
liczby.
Bardzo proszę o rozwiazanie, pisze tutaj nie z lenistwa tylko dlatego, ze chce sie nauczyc i
zrozumieć więc jesli dałby sie to prosze o krotki komentarz do zadań z góry bardzo dziekuje