PIERWIASTKI
Ola : prosze o pomoc w obliczeniach !
(√22 + 1) x (6 x √32 − √3)
7 cze 16:54
b.: | | √3 | |
1. skroc szostke z dwojka: 6 |
| = 3√3 |
| | 2 | |
2. wtedy bedziesz mogla wykonac dzialanie w 2. nawiasie
3. i na koniec otworz pierwszy nawias (tzn. powymnazaj...)
7 cze 16:58
Ola : prosze o dokladnie rozpisanie
7 cze 18:16
Eta:
po skróceniu 6 i 2 otrzymasz :
| | √2 | | √2 | |
( |
| +1)*( 3√3−√3)=( |
| +1)*2√3=√6+2√3= √2*√3+2√3=
|
| | 2 | | 2 | |
=
√3(
√2+2)
7 cze 18:27
Ola : jak z tego (√22+1) wychodzi to : √6 + 2√3
7 cze 19:49
Ola : przperaszam
({p}2+1) x 2√3
7 cze 19:50
Ola : dobrze juz wiem, DZIEKUJE barDzO
7 cze 19:56