Prawdopodobienstwo
ola: Rzucamy 6−monetami. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania
a) conajmniej 1 orła
b) dokladnie 2 orlow
6 cze 22:50
Lucyna: a) conajmniej 1 orła zrobimy z zdażenia przeciwnego, czyli 1−P(nie otrzymamy ani jednego orła)
| | 1 | |
prawdopodobieństwo że na 6 monetach wypadną same reszki to ( |
| )6
|
| | 2 | |
| | 1 | | 63 | |
Zatem conajmniej jeden orzeł P(o≥1) = 1− |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | |
6 cze 23:06
Lucyna: b) to schemat Bernoulliego
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 15 | |
P6(k=2) = | ( |
| )2( |
| )4 = 15* |
| = |
| |
| | | 2 | | 2 | | 64 | | 64 | |
6 cze 23:09