oblicz 4 wyraz ciągu
sindi: pomóżcie!
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=2n2−n oblicz 4 wyraz ciągu.
6 cze 19:41
Jack: wstaw 4 za "n".
6 cze 19:43
sindi: mam jeszcze jedno : w pewnym ciagu (bn) mamy dane b1=6 b10=21 b15=32. Czy ciąg jest
arytmetyczny ? uzasadnij.
6 cze 19:45
Jack: zeby był arytm. musi miec stałą różnicę "r". Policz ile ona wynosi licząc dla b10−b1=9r.
Potem sprawdź czy b1+14r=b15.
6 cze 19:48
sindi: i ostatnie

przepraszam że Cię tak męczę wybacz! Pewien wielokąt ma obwód 624 cm.Najdłuższy
bok ma długość 49cm, a kazdy następny jest o 2 cm krótszy od poprzedniego.Ile boków ma
wielokąt. Jaki jest najkrótszy bok ? próbowałam na sprawdzianie zrobić te zadanko i
zrobiłam całe ale źle

jutro mam poprawe i chce wiedzieć jak mam mniej wiecej robić takie
zadania.
6 cze 19:55
Jack: możesz to od biedy robić na piechotę.
Ale "nie na piechotę" byłoby tak:
49 + (49−2) + (49 −4)+.... +x=624
Wyrazy tworzą ciąg a
n=−2n+ 51
Ten ostatni wyraz to:
x=−2n+51
⬠
Jest to wyraz o numerze:
2n=51−x ⇒
n=51−x2
Rozwiąż to a znajdziesz "n", czyli ile wyrazów ma ten ciąg (czyli ile boków ma wielokąt), a
podstawiając do
⬠ dostaniesz ile wynosi najmniejszy bok.
6 cze 20:02