Pewien wielokąt ma obwód 624
sindi: i ostatnie emotka przepraszam że Cię tak męczę wybacz! Pewien wielokąt ma obwód 624
cm.Najdłuższy bok ma długość 49cm, a kazdy następny jest o 2 cm krótszy od poprzedniego.Ile
boków ma wielokąt. Jaki jest najkrótszy bok ?
6 cze 19:59
Jack: zrobione w innym postcie.
6 cze 20:04
sindi: dzięki Ci wielkie
6 cze 20:23
dooominisia: A więc jest to ciąg arytmetyczny, gdzie a1=49, Sn=624, r=−2 i mamy znaleźć n=? i an=?
Sn*2=2a1+(n−1)r*n
Podstawiamy:
1248=(98−2n+2)*n
1248=100n−2n2
2n2−100n+1248=0
Obliczamy deltę, otrzymujemy dwa rozwiązania n=26 lub n24(założenie n>0)
Dla n=24
obliczamy ze wzorów na an i otrzymujemy dla n=24=> a24=3 i dla n=26=>a26=−1
6 cze 20:35