proszzę o pomysł
basiulek: Podaj wzór funkcji f(x) który spełnia równanie
2f(x)− f(2−x) = x2
5 cze 16:55
basiulek: basiulek: pomyliłam znak a być między nimi +
2f(x)+f(2−x) = x2
5 cze 17:42
morfepl: dobrze wiedzieć bo juz sie rozpisywałem
5 cze 17:46
basiulek: sorki
5 cze 17:56
morfepl: funkcje f(x) możemy zapisać wzorem ogólnym
f(x)=ax
2+bx+c
więc sumujmy
2ax
2+2bx+2c+a(2−x)
2+b(2−x)+c=x
2
2ax
2+2bx+2c+a(4−4x+x
2)+2b−bx+c=x
2
2ax
2+2bx+2c+4a−4ax+ax
2+2b−bx+c=x
2
3ax
2+bx+3c+4a−4ax+2b−x
2=0
3ax
2−x
2+bx−4ax+3c+4a+2b=0
x
2(3a−1)+x(b−4a)+4a+2b+3c=0
| | −4a−2b | |
4a+2b+3c=0 → c= |
| → c=−1 |
| | 3 | |
stąd
tak to chyba trzeba rozwiązać

ale zobacz czy się nigdzie nie kopnąłem
5 cze 17:57
basiulek: Dzięki za pomysł . JESTEŚ WIELKI

!
5 cze 18:01