ostrosłupy
katarzyna: proszę o pomoc
zad 1.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm ,oblicz pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
zad2.
oblicz pole powierzchni calkowitej czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci 8cm
z góry serdeczne dzięki
8 cze 11:05
mila: Kasiu pole powierzchni całkowitej oblicza sie. dodajac pola wszystkich scian.Wiesz jak
wyglądaję te bryły
8 cze 11:44
robinka:

zad1.
a=10
h
2+(0,5a)
2=a
2
h
2=100−0,25*100=75
h=5
√3
| | 1 | |
Pc=Pp+Pb=a2+ |
| a*h*4=100+20*5√3=100+100√3 |
| | 2 | |
zad2.
8 cze 14:07