funkcje
mma: Przekształć wzór funkcji postaci ogólnej do postaci kanonicznej:
a) y = 2x2 − 4x + 1
b) y = −x2 − 2x + 1
7 cze 16:09
b.: zobacz tutaj:
69 na wzorki i sprobuj policzyc sama (najpierw Δ, potem p i q, a potem tylko
wstawic)
7 cze 16:11
mma: dobra sprobuje.
7 cze 16:12
b.: mozesz napisac obliczenia lub chociaz wyniki, sprawdzimy
7 cze 16:13
mma: wyszlo mi, że :
a) y = 2(x − 1)2 − 1
b) y = − (x + 1)2 + 2
7 cze 16:24
b.: obydwa dobrze

mozesz to sobie zreszta sprawdzic sama otwierajac z powrotem nawiasy, o tak:
2(x−1)
2 − 1 = 2(x
2−2x+1) − 1 = 2x
2−4x+2−1 = 2x
2−4x+1
(nie jest to oczywiscie konieczne, ale dla pewnosci mozna przeliczyc)
7 cze 16:27
Godzio:
jest Ok
7 cze 16:28
mma: dzieki wielkie za pomoc ; )
7 cze 16:29