ciągi
iwona: Trzy liczby tworzace ciag arytmetyczny daja w sumie 21 jezeli od tych liczb odejmiemy
odpowiednio 1,4,3 to otrzymane liczby utworza ciag geometryczny. Znajdz te liczby ,ktore
tworza ciag geometryczny oraz liczby,ktore tworza ciag arytmetyczny, wyznacz q
6 cze 22:30
Lucyna: a
1 + a
2 + a
3 = 21 ⇒ (a
1+r=) a
2 = 7
a
1 −1, 7−4, a
3 − 3 ← ciąg geometryczny, z własności ciągu geometrycznego:
oraz a
1 + r =7 ⇒ r = 7 − a
1
musisz za r podstawić i wyliczyć a
1 tak jak w poprzednim zadaniu.
6 cze 22:59
Eta:
3a
1+3r= 21 => a
1+r= 7 = a
2
a
1= 7−r a
2= 7 a
3= 7+r
7−r−1, 7−4, 7+r− 3
(**)
6−r, 3, 4+r −−−− tworzą ciąg geom
to; ( 6−r)(4+r)= 3
2=9
r
2−2r−15=0 Δ=64
√Δ= 8
r= 5 lub r= −3
dla r=5 mamy ciąg arytm.
2, 7, 12
dla r= −3 " " " :
10, 7, 4
dla r= 5 mamy ciąg geom (**) :
1, 3, 9 ,
q= 3
dla r= −3 : " " :
9, 3, 1 ,
q= 13
6 cze 23:42