ciag arytmetyczny i geometryczny
iwona: Suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny wynosi 15, jezeli od drugiej odejmiemy 1 a
pozostale pozostawimy bez zmian to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego. Podaj
je.
6 cze 22:26
Lucyna: a
1 + a
1 +r +a
1 +2r =15 ⇒ 3a
1 + 3r =15 ⇒ a
2 = 5
a
1, 4, a
1+2r ← tworzą ciąg geometryczny zatem:
16 = a
12 + 2ra
1
oraz a
1 + r = 5 ⇒ r = 5 − a
1
16 = a
12 +10a
1 − 2a
12
−a
12 + 10a
1 − 16 = 0
Δ = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
| −10+6 | |
a1 = |
| = 2 ; a3 = 8
|
| −2 | |
lub
| −10−6 | |
a1 = |
| = 8; a3 = 2
|
| −2 | |
Czyli mamy do czynienia z ciągiem (2, 5, 8) lub (8, 5, 2)
6 cze 22:54
Lucyna: ups jakbym chciała tak zrobić to by mi nie wyszło

miało pójść tylko raz.
6 cze 22:55
Eta:

można krócej tak:
a
1+ a
1+r+a
1+2r= 15 => 3a
1+3r= 15 => a
1+r= 5
a
2= a
1+r= 5 => a
1= 5−r to; a
3= 5+r
mamy: 5−r, 4, 5+r −−− tworzą ciąag geom.
to: (5−r)(5+r)= 4
2= 16
25−r
2= 16 =>
r= 3 lub r= −3
to: dla r= 3 a
1= 2 a
2= 5 a
3= 8
dla r= −3 a
1= 8 a
2= 5 a
3= 2
mamy dwa takie ciągi spełniające warunki zad.
8, 5,2 lub
2,5,8
6 cze 23:10