proszę proszę proszę
Aneta:

Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i
przekątną jego podstawy, jest trójkąt równoboczny o boku 12. Oblicz objętość ostrosłupa
6 cze 16:43
Lucyna: jeśli to trójkąt równoboczny, tzn że przekątna podstawy ma długość 12
a w podstawie mamy kwadrat, zatem bok tego kwadratu to 6
√2.
Teraz zostało wyliczyć wysokość tego ostrosłupa, tak się składa że pokrywa się ona z wysokością
przekroju a wysokość trójkąta równobocznego to 3
√6
| | 1 | | 1 | |
V = |
| PpH = |
| *(6√2)2*3√6 = 72√6 |
| | 3 | | 3 | |
6 cze 16:48
Aneta: aha, bo ja mam wynik 144√3 więc na pewno dobrze?
6 cze 16:58
Lucyna: qrcze źle wysokość trójkąta równobocznego to 6√3 wzięłam nie tą długość, zatem zastąp 3√6
wszędzie na 6√3
6 cze 17:04
Lucyna: i będzie ten wynik, który ma być

sorki
6 cze 17:04
mila: Aneta pytałam o rysunek bo to podstawa zadania Z rysunku widzisz,ze potrzebna ci jest wysokość
trójkąta ,który jest równoboczny.
h=a√3/2
h=12p{3]/2
h=6p[3]
przekatna kwadratu to przeciwprostokątna trójkąta równoramiennego czyli a=b
z Pitagoras a2+b2=c2
a2+a2=122
2a2=144
a2=72 a2to wzór na pole podstawy bo masz kwadrat o boku a
V=1/3Ppodstawy *H
6 cze 17:06
Aneta: dziękuję serdecznie
6 cze 17:10