matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
kowal:
doprowadź do najprostszej postaci
x
2
+ 2x + 1
x ≠ 1, i x ≠ −1
x
2
− 1
6 cze 18:36
Godzio:
x
2
+ 2x + 1 = (x+1)
2
x
2
− 1 = (x−1)(x+1)
x+1
x − 1 + 2
2
... =
=
=
+ 1
x−1
x−1
x−1
6 cze 18:38