zbadaj ktore z ponizszych ciagow sa ciagami geometrycznymi
Blagam: a
n=2
n
a
n=n
2+1
a
n=(−3)
n
a
n=(
43)
n−1
7 cze 20:38
Amaz:
cała trójka od końca, to ciągi geometryczne
7 cze 20:39
Blagam: a pierwszy

i jak to wykazac
7 cze 20:42
Amaz:
ok, pokaże Ci ocb
7 cze 20:42
Amaz:
| (n+1)2+1 | | n2+1+2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| = |
| =1+ |
| ≠ q, ponieważ 1+ |
| nie |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
jest liczbą stałą, tylko jest liczbą zależną od "n", więc nie jest to ciąg geometryczny.
7 cze 20:46
Amaz:
któryś jeszcze przykład? Wybierz sobie jeszcze jeden jeśli chcesz, ale reszte zrób już sam/a
7 cze 20:49