Prawdopodobienstwo
ola: Z pojemnika w ktorym znajduje sie 10 kul losujemy 3 razy po 1 kuli zezwracaniem. oblicz
prawdopodbienstwo otrzymania:
a ) kul o roznych numerach
b) kul o tych samych numerach
6 cze 22:52
Lucyna: a) Ω = 10
3 = 1000
|A| = 10*9*8 = 720 (pierwszą kulę możemy wylosować na 10 sposobów, następną na 9, bo nie chcemy
aby numer nam się powtórzył i jeszcze następną na 8 sposobów bo nie chcemy tych dwóch
poprzednich numerów)
6 cze 23:14
Lucyna: b) Ω = 1000
B = { (1,1,1), ... , (10,10,10)} ⇒ |B| = 10
6 cze 23:15