Bardzo proszę o pomoc :(!!
pomocy !: 1. Dwa boki trójkąta różnobocznego mają długość 3 cm i 4 cm. Trzeci bok leży naprzeciwko
najmniejszego kąta. Wiedząc, że obwód trójkąta jest liczbą naturalną, oblicz długość trzeciego
boku.
2. W trójkącie ABC połączono środki boków A1, B1, C1.
a) Oblicz stosunek obowdu trójkąta A1B1C1 do obowdu trójkąta ABC.
b) Uzasadnij, że trójkąt A1B1C1 ma takie same miary kątów jak trójkąt ABC.
3. Punkty E i F są środkami boków AB i BC równoległoboku ABCD. Oblicz, w jakim stosunku odcinek
EF podzielił przekątną DB równoległoboku.
6 cze 19:10
pomocy !: Te zadania są dla mnie bardzo ważne, jeżeli ktoś potrafiłby je rozwiązać to będę bardzo
wdzięczna
6 cze 19:34
pomocy !: jest ktoś kto potrafi to rozwiązać ? bardzo proszę : (
6 cze 20:48
Eta:
1/
b −− dł. szukanego boku , b >0
b −− leży naprzeciw najmniejszego kąta ( czyli b jest najkrótszym bokiem
zatem 0<b <3
Ob= b+7 −−− jest l. naturalną => długość b −− też musi być liczbą naturalną
skoro b€(0,3) i b€N to: b= 1 lub b=2
sprawdzamy istnienie trójkąta przy takich długościach boków ( warunek trójkąta)
3+1 > 4 −−− sprzeczność , zatem b= 1 −−− odpada
3+2 >4 −−− zachodzi , zatem b=2 −−−pasuje
odp: b= 2
6 cze 21:33
Eta:

Dzieci w przedszkolu, już to wiedzą

że ΔA
1B
1C
1 ~ Δ ABC w skali k=
12 ( np. z tw, Talesa
to Ob (ΔA
1B
1C
1) = k* Ob (Δ ABC)=
12Ob( Δ ABC)
skoro trójkąty są podobne , to z cechy (
k,k,k)
odpowiednie kąty mają równe miary
zad. 3) podobnie ..... narysuj rysunek i wykorzystaj własność
podobieństwa trójkątów
własność przekątnych równoległoboku
6 cze 21:51