matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Ewka:
powiedzcie mi najmniejszy wspólny mianownik do 25 i 9? jest jakis inny oprócz 225?
8 cze 14:15
Basia:
25 i 9 nie mają wspólnych dzielników, bo 25=5*5 a 9=3*3 stąd wniosek, że najmniejsza wspólna wielokrotność to 25*9 = 225
8 cze 14:17