silnia
czekolada: doprowadz do najprostszej postaci, podaj zalozenia:
| | n! | |
i to jest przyklad pierwszy ... a ) |
| ..zebym chociaz zobaczyla jak to sie robi i o |
| | (n−2)! | |
co chodzi..
6 cze 12:52
Godzio:
n! = (n−2)! * (n−1) * n
| n! | | (n−2)! * (n−1) * n | |
| = |
| = n2 − n |
| (n−2)! | | (n−2)! | |
6 cze 12:53
Amaz:
śniałaś mi się czekolado
6 cze 13:01
czekolada: rozumiem ze taka jakas milka ; p? hahah

w sklepie ją szybko dostaniesz Amaz

Godzio.. dlaczego n! = (n−2)! * (n−1) * n

?
6 cze 13:19
Godzio:
Podam kilka przykładów żebyś to lepiej zrozumiała
5! = 3! * 4 * 5
(n−3)! = (n−5)! * (n−4) * (n−3)
n! = (n−2)! * (n−1) * n
(n+3)! = n! * (n+1) * (n+2) * (n+3)
6 cze 13:23
czekolada: tego (n−3)! nie rozumiem.. mógłbyś to zapisac rozpisane bez silni? (tzn. bez (n−5)! − > tylko
to tez rozpisac...bo nie widze tego. na 5! rozumiem..ale na tych z 'n'... nie bardzo ..
Dziekuje Godzio

!
6 cze 13:33
Godzio:
No dobra spróbujmy tak:
masz silnie z 6 => 6!
skoro to kumasz to tak :
6! = 4! * 5 * 6 czyli rozpisuje się to iloczyn 6, liczby o jeden mniejszą od niej
(5) i silnie z 4 (4!)
tak samo jest z n!
n! = (n−2)! * (n−1) * n rozpisuje się na iloczyn n, liczby o jeden mniejszej (n−1) i silni z
liczby o 2 mniejszej od n => (n−2)
n! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n−5) * (n−4) * (n−3) * (n−2) * (n−1) * n
6 cze 13:39
Godzio:
n! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n−5) * (n−4) * (n−3) * (n−2) * (n−1) * n
wyrażenie :
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n−5) * (n−4) * (n−3) * (n−2) można zapisać w postaci (n−2)!
czyli zostaje coś takiego:
n! = (n−2)! * (n−1) * n
6 cze 13:40
Godzio: a i założenie na początku n ≠ 2
6 cze 13:41
czekolada: hmm
a jak mam
to jak to jeszcze bd rozpisane ? nie widze nadal reguly .. bo np. (n−3)! u gory rozpisales jako
(n−5)!*(n−4)*(n−3)
a ja bym to rozpisala jako (n−1)(n−2)(n−3)n ........... −.−
6 cze 13:47
Godzio:
ale nie możesz zapisywać wyrazami które są większe od danej
(n−3)! = 1 * 2 * 3 * 4 * ... * (n−5) * (n−4) * (n−3)
ale w tym wypadku dół Cię nie obchodzi
(n−1)! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * ... * (n−5) * (n−4) * (n−3) * (n−2) * (n−1)
czyli
(n−1)! = (n−3)! * (n−2) * (n−1)
6 cze 13:57
czekolada: czyli wynik bedzie : (n−2)(n−1) ...
coś powoli rozumiem..
w nastepnym przykladzie mam
| (2n)! | |
| ... i jak sie bedzie takie cos rozpisywalo ? bo jest juz 2n...... |
| (2n−3)! | |
6 cze 14:01
Lucyna: 
(2n)! = 1*2*...*n*...*(2n−3)*(2n−2)*(2n−1)*2n = (2n−3)!(2n−2)(2n−1)2n
6 cze 14:08
Lucyna: wystarczy uprościć z mianownikiem i viola!
6 cze 14:10
Ola: a ja mam kłopot jak skrócić
n!(n+4)!3n+1 (2n)! podzielone to wszystko przez (n−1)!(n+3)!3n (2n+2)!
a ma wyjść 3/4
1 gru 12:48
sushi_ gg6397228:
(n+4)!= (n+3)! * (n+4)
(n)!=(n−1)! * n
(2n+2)!= (2n)! * (2n+1)*(2n+2)
1 gru 14:30