matematykaszkolna.pl
Znajdź współrzędne punktu A. WujekPa: Pewien punkt A=(x,y) przekształcono w symetrii względem osi OY, następnie przesunięto go o wektor [1,1] i przekształcono względem osi OX. Ostatecznie otrzymano punkt o współrzędnych (1,−1). Znajdź współrzędne punktu A.
5 cze 23:17
Eta: A( 0, −2)
5 cze 23:38
kowal: rysuneka nie A(0,0)?
5 cze 23:46
Lucyna: symetria wzgl OY nie OX
5 cze 23:47
kowal: no to nie wiem co źle mam
5 cze 23:51
Lucyna: rysunekod końca. Mamy punkt (1,−1) i to jest wynik przekształceń. odwracając przesunięcie o wektor [1,1] otrzymamy punkt (1,−1) − [1,1] = (0,−2) i ten punkt należy odbić wzgl OY ale ponieważ on leży na osi OY to jest sam swoim obrazem.
5 cze 23:57
Lucyna: Ty na swoim rysunku najpierw odbiłeś punkt wzgl OX, następnie przesunąłeś go o wektoś. Jeśli chcesz iść od początku to proponuję tak: (x,y) →{odbicie wzgl OY} (−x,y) → {przesunięcie o wektor [1,1]} (−x+1, y+1) → {otrzymujemy produkt finalny} (1,−1) Teraz wystarczy wyliczyć, porównując współrzędne: −x+1 = 1 ⇒ x=0 y+1 = −1 ⇒ y= −2 I otrzymujemy punkt A(0,−2)
6 cze 00:05
Lucyna: ups, ślepa komenda nie doczytałam tego odbicia przez OX najmocniej przepraszam! Masz rację rozwiązaniem jest (0,0) jeszcze raz mea culpa!
6 cze 11:26