Znajdź współrzędne punktu A.
WujekPa: Pewien punkt A=(x,y) przekształcono w symetrii względem osi OY, następnie przesunięto go o
wektor [1,1] i przekształcono względem osi OX. Ostatecznie otrzymano punkt o współrzędnych
(1,−1).
Znajdź współrzędne punktu A.
5 cze 23:17
Eta:
A( 0, −2)
5 cze 23:38
kowal:

a nie A(0,0)?
5 cze 23:46
Lucyna: symetria wzgl OY nie OX
5 cze 23:47
kowal: no to nie wiem co źle mam
5 cze 23:51
Lucyna:

od końca.
Mamy punkt (1,−1) i to jest wynik przekształceń. odwracając przesunięcie o wektor [1,1]
otrzymamy punkt (1,−1) − [1,1] = (0,−2) i ten punkt należy odbić wzgl OY ale ponieważ on leży
na osi OY to jest sam swoim obrazem.
5 cze 23:57
Lucyna: Ty na swoim rysunku najpierw odbiłeś punkt wzgl OX, następnie przesunąłeś go o wektoś. Jeśli
chcesz iść od początku to proponuję tak:
(x,y) →{odbicie wzgl OY} (−x,y) → {przesunięcie o wektor [1,1]} (−x+1, y+1) → {otrzymujemy
produkt finalny} (1,−1)
Teraz wystarczy wyliczyć, porównując współrzędne:
−x+1 = 1 ⇒ x=0
y+1 = −1 ⇒ y= −2
I otrzymujemy punkt A(0,−2)
6 cze 00:05
Lucyna: ups, ślepa komenda

nie doczytałam tego odbicia przez OX najmocniej przepraszam! Masz rację
rozwiązaniem jest (0,0) jeszcze raz mea culpa!
6 cze 11:26