silnia
czekolada: ja zrobilam to tak :
| | (n−2)!(n−1)n | |
15=n+ |
| |
| | 2!(n−2)! | |
30=n+n
2−n
30=n
2
n=
√30
powinno wyjsc 5 .. gdzie jest blad ?
b)
| | | |
+ | =16 tutaj juz w ogole kiepsko |
| | |
7 cze 22:58
7 cze 23:22
Godzio: n2 + n − 30 = 0
(n + 6)(n − 5) = 0
n = −6 v n = 5 rozumiem że n ∊ N więc −6 odrzucamy
7 cze 23:23
Godzio:
b)
| n! | |
| + U{(n−1)!}{2!(n−1−2)! = |
| (n−1)! * (n − n + 1)! | |
| (n−1)!*n | | (n−3)!(n−2)(n−1) | | n2 − 3n + 2 | |
| + |
| = n + |
| |
| (n−1)! | | 2(n−3)! | | 2 | |
2n + n
2 − 3n + 2 = 32
n
2 − n − 30 = 0
(n−6)(n+5) = 0
7 cze 23:26
czekolada: dziekuje Godzio
7 cze 23:37
czekolada: a jeszcze jedno .....
| (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| −−> (ma byc tutaj jeszcze to 'n' ?) = 56 |
| 6 | |
i wychodzi mi n
3 i jest problem, a bez tego "n" ..jest niby kwadratowka ale brzydki wynik
wychodzi..
7 cze 23:46
Godzio:
336 = n
3 − 3n
2 + 2n
0 = n
3 − 3n
2 + 2n − 336 trzeba szukać pierwiastku w podzielnikach wyrazu wolnego w tym
wypadku np. 8
W(8) = 0
n
2 + 5n + 42
n
3 − 3n
2 + 2n − 336 : (n−8)
−n
3 + 8n
2
−−−−−−−−−−−−−−−
5n
2 + 2n − 336
−5n
2 + 40n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
42n − 336
−42n + 336
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
(n−8)(n
2+5n+42) = 0
n = 8 Δ < 0
7 cze 23:57