wyznacz m, odp to: <-1/24,1/3>
Ola: sin
4x−cos
4x=6m−cos
22x
dla jakich m równanie przyjmuje przynajmniej jedno roziązanie?
jak to poprzekształcałam to wyszło mi że m>lub= −1/24 z zał że delta jest>lub=0
a skąd mam tą 1/3
Lucyna: sin
4x − cos
4x = 6m − cos
22x
(sin
2x + cos
2x)(sin
2x − cos
2x) = 6m − (cos2x)
2
−cos2x = 6m −(cos2x)
2
za cos2x podstawiam t, zatem mogę przyjąć za rozwiązanie tylko t∊[−1,1]
t
2 − t − 6m = 0 ⇒ interesuje nas Δ≥0
| | 1 | |
Δ = 1 + 24m ≥ 0 m ≥ − |
|
|
| | 24 | |
jaką wartość maksymalną może przyjąć cos
22x − cos2x? gdy cos2x = −1 to mamy (−1)
2 − (−1) = 2
zatem jeśli 6m będzie większe od 2 to wyjdzie nam równanie sprzeczne
| | 1 | |
czyli dodatkowo 6m≤2 ⇒ m≤ |
| |
| | 3 | |